Habanos

Litt info om noen av de mest kjente cigarmerkene fra Cuba

COHIBA                                                                                        

La Linea Classica :        Middels til kraftig styrke

La Linea 1492 :            Middels styrke

Cohiba ble skapt i 1966 som Cuba’s fremste sigarmerke til bruk kun som diplomatiske gaver. Fra 1982 har den vært tilgjengelig for offentligheten i 3 størrelser: Lanceros, Coronas Especiales og Panatelas. Tre nye størrelser - Esplendidos, Robustos og Exquisitos – ble lagt til i 1989 og kompletterte La Linea Classica. I 1992 ble de 5 størrelsene i La Linea 1492 annonsert: Siglo I, II, III, IV og V.

MONTECRISTO                                                                                  

Middels til kraftig styrke

Denne sigaren ble introdusert i 1935 av H.Upmann-fabrikken og ble først lansert i kun 5 størrelser, angitt med nummer og ikke navn. De andre størrelsene som A og Especiales ble opprettet tidlig på 70-tallet. Montecristo’s distinkte smak har gledet sigarrøykere så mye at den har vært den mest populære cubanske sigaren i over tyve år.

TRINIDAD                                                                                               

Middels styrke

En gang i tiden var dette Havanna’s hemmelige merke, og den var reservert til bruk som gaver fra den cubanske regjeringen fra 1969 til 1998, da kun en størrelse, Fundadores, ble introdusert til offentligheten. Denne sjeldne sigaren blir laget på Cohiba’s eksklusive El Laguito fabrikk, og har en avrundet og rik smak.


PUNCH                                                                                          

Middels styrke

Don Manuel Lopez i selskapet J. Valle & Co opprettet Punch på 1840-tallet med det britiske markedet i tankene, hvor det humoristiske bladet med samme navn var i vinden. En tilfreds Mr. Punch, med sigar i hånden, er fremdeles en del av merkelappene på hver boks med Punch sigarer.

VEGAS ROBAINA                                                                   

Middels til kraftig styrke

Robaina-familien har dyrket tobakk på sin gård i Vuelta Abajo siden 1845. Dette merket ble introdusert i 1997, og er en hyllest til det nåværende familieoverhodet, den legendariske Alejandro Robaina. Sigarene lages ved H.Uppmann-fabrikken, og man bruker kun dekkblad dyrket på Robaina-gården.

ROMEO y JULIETA                                                               

Middels styrke

Dette merket ble grunnlagt av Alvarez y Garcia i 1875, men ble først kjent da det ble kjøpt av ”Pepin”, Fernandez Rodriguez. Han reiste på sin hest Julieta over hele Europa og produserte et stort utvalg av personlige sigarer til datidens kjendiser.

CUABA                                                                                           

Middels til kraftig styrke

Akkurat som merkene som gjorde cubanske sigarer verdenskjent i slutten på 1800-tallet så er Cuaba-sigarene såkalte figurados, det vil si at de buler ut på midten og er spisse i begge ender. Denne uvanlige formen fører til at de første trekkene fra sigaren består utelukkende av smaken fra dekkbladet.


BOLIVAR                                                                                     

Kraftig styrke

Simon Bolivar frigjorde store deler av Sør-Amerika fra spansk styre. I 1901, 71 år etter hans død, ble dette sigarmerket opprettet av Rocha-selskapet i Havanna som en hyllest. Det er kanskje ikke overraskende at en sigar oppkalt etter en slik mektig person smaker tilsvarende kraftig.
 


HOYO DE MONTERREY                                                    

Hoyo de Monterrey :  Middels styrke

Le Hoyo :  Middels til kraftig styrke

I landsbyen Vuelta Abajo står det en inngangsport til en plantasje med inskripsjonen ”Hoyo de Monterrey. Jose Gener. 1860”, noe som avslører at herr Gener dyrket tobakk før han opprettet dette merket i 1865.Le Hoyo-serien ble introdusert på 1970-tallet som svar på kravet om en kraftigere sigar.
 


H.UPPMAN                                                                                  

Svak styrke

H. Uppmann var en bankmann som ble så besatt av sigarene han fikk fra Cuba at han flyttet til Havanna i 1844 og etablerte seg både som bankmann og sigarprodusent. Hans bank stengte snart, men sigarene hans (hver boks bærer fortsatt hans signatur) er fortsatt eksempel på en lett og elegant cubansk sigar.


PARTAGAS                                                                                 

Kraftig styrke

Don Jaime Partagas åpnet dørene til sin berømte fabrikk i Industria 520 i Havanna i 1845. Hans sigarer har siden den tid blitt laget der, unntatt mellom 1987 og 1990 da fabrikken var stengt for oppussing. Hans høyt respekterte merke beholder fremdeles sin rike blanding av tobakk.


EL REY DEL MUNDO                                                                       

Svak til middels styrke

Antonio Allones-fabrikken lanserte i 1882 et nytt sigarmerke av førsteklasses kvalitet og tilsvarende pris. Med stor selvtillit og liten beskjedenhet ble den døpt ”verdens konge”. Den ble en stor suksess, og snart ble selskapet døpt om til ”El Rey del Mundo Cigar Co”. Dens varemerke er fortsatt en lett tobakksblanding.

RAFAEL GONZALES                                                            

Svak styrke

På hver boks med disse sigarene står følgende inskripsjon: ”sigarene bør røykes innen en måned etter utsendelse eller lagres i cirka ett år”. Det hevdes at dette rådet ble håndskrevet på eskene på 1930-tallet av en engelsk importør. Disse sigarenes delikate smak er som skreddersydd for det engelske markedet.


RAMON ALLONES                                                                 

Kraftig styrke

I 1837 skapte Ramon Allones, en immigrant fra Galicia i Spania, dette merket. Han satte sitt preg på sigarmarkedet i Havanna med bruk av fargerike bilder som dekorasjon på sine sigarbokser, noe som straks ble kopiert av hans konkurrenter. Over 150 år senere fortsetter man i hans fotspor med å lage disse sigarene av en robust tobakkblanding

SANCHO PANZA                                                                      

 Middels styrke

Dette merket ble opprettet i 1848, og ble en del av ”El Rey del Mundo Cigar Co” på slutten av 1800-tallet. En tegning av Don Quixote’s tjener står fortsatt på hver boks av disse smaksrike sigarene, som nå produseres på Romeo y Julieta-fabrikken.
 

La Gloria Cubana                                                         

Middels styrke

Dette merket stammer fra 1885 og er ett av de få som kun er håndrullet. Det ble skapt av Jose Rocha og Rafael Garcia og fikk en god start takket være den utrettelige markedsføringen til Pepin Fernandez, eieren av Romeo y Julieta.


POR LARRAÑAGA                                                                 

Middels styrke

Dette merket ble skapt av Ignacio Larranaga i 1834, og er sannsynligvis det eldste cubanske sigarmerket i kontinuerlig produksjon. I dag består det av kun en håndrullet modell.

Saint Luis Rey                                                                     

Svak styrke

Dette merket ble opprettet i 1938, og man diskuterer fortsatt om navnet henspeiler på San Luis-området i Vuelta Abajo, hvor noe av verdens fineste tobakk dyrkes, eller på en populær roman av Thornton Wilder fra 1927, ”The Bridge of San Luis Rey

Fonseca                                                                

Svak styrke

Bildet av Francisco Fonseca, som skapte dette merket i 1906, er fremdeles på sigarboksene den dag i dag. Dette merket er vanskelig å få tak i, men har en rik smak.

La Flor De Cano   

Middels styrke

Dette merket ble opprettet i 1884 av Tomas og Jose Cano, og er vanskelig å få tak i på grunn av lite produksjonskvantum.

Quai D'Orsay                                                          

Svak styrke

Dette merket har fått sitt navn etter den berømte broen i Paris og ble opprettet i 1970 utelukkende for det franske statlige tobakksmonopolet SEITA (La Societe Nationale d'Exploitation Industriel de Tabac et Allumettes).

Info

Rogaland Cigar Forum                              Kontonr. 1503.07.69020
c/o Egon Rasmussen                                Vipps: 504588
Lyngholen 12
4324 Sandnes                                      
                                         

                        Besøk vår gamle side her